Lancering RFM-model

Krijg nóg beter inzicht in je doelgroepen

Onze nieuwe RFM-app is nu live. Dit biedt geweldige kansen om verschillende klantsegmenten te begrijpen en gerichte campagnes via verschillende kanalen te creëren.

RFM-scores zijn gebaseerd op de recency (recentheids), frequency (frequentie) en monetary (monetaire) waarde van de aankopen van jouw klanten. Elke klant krijgt een score variërend van 1 (laagste) tot 5 (hoogste) voor alle drie de waarden. De score wordt bepaald door een analyse van alle aankopen die in de afgelopen twaalf maanden hebben plaatsgevonden en deze op te splitsen in 5 gelijke groepen.

Bijvoorbeeld: een klant met een monetaire score van 5 zal op basis van geldwaarde tot de top 20% van klanten behoren. Wanneer dezelfde klant een recentheidsscore van 1 zou hebben, betekent dit dat ze tot de onderste 20% van de klanten behoren op basis van recentheid van hun aankoop. De frequentiescore bepaalt of een klant vaker aankopen doet dan andere gebruikers. Een score van 3 geeft aan dat de klant zich in het middelste cohort van gebruikers bevindt op basis van aankoopfrequentie.

Analyseer segmenten

In Squeezely kunnen segmenten op basis van RFM-scores geformuleerd worden die je helpen interessante doelgroepen binnen jouw klantenbestand te identificeren. Gebruik deze segmenten om je klanten beter te begrijpen en om zeer gerichte campagnes op te zetten.

Onderstaand voorbeeld van het segment ‘Potentiële Loyalist’. Deze klanten hebben onlangs gekocht en hebben ook laten zien dat ze meer kopen dan de gemiddelde klant. Hun waarde loopt echter nog steeds wat achter op jouw kampioensklanten. Een geweldige kans om met hen in gesprek te gaan en hun waarde te vergroten.

Het segment 'About to Sleep' bevat klanten die vaak aankopen hebben gedaan, maar recentelijk niet in contact zijn geweest. Wat is hier aan de hand? Een gouden kans om ze weer aan het shoppen te krijgen.

Er zijn nog veel meer dingen om over na te denken. Misschien een activatie mailcampagne opzetten voor klanten die al een tijdje niets hebben gekocht om ze betrokken te houden? Of zorg ervoor dat de waardevolle kampioenen altijd als eerste in de rij staan wanneer ze contact opnemen met de klantenondersteuning. Bekijk hieronder de volledige lijst met RFM-segmenten en hun kenmerken.

·       Kampioenen - Super recent - Super frequent - Zeer hoge waarde

·       Loyaal - Zeer recent - Zeer frequent - Hoge waarde

·       Potentiële loyalist - Zeer recent - Zeer frequent - Gemiddelde waarde

·       Nieuwe klanten - Zeer recent - Niet vaak - Lage waarde

·       Veelbelovend - Zeer recent - Niet vaak - Hoge waarde

·       Aandacht nodig - Zeer recent - Vaak - Hoge waarde

·       Op het punt te slapen - Nauwelijks recent - Frequent - Lage waarde

·       In gevaar - Nauwelijks recent - Zeer vaak - Hoge waarde

·       Op het punt te verliezen - Niet recent - Nauwelijks frequent - Hoge waarde

·       Slaapstand - Nauwelijks recent - Nauwelijks frequent - Gemiddelde waarde

·       Verloren klanten - Niet recent - Frequent - Lage waarde

Doelgroepen maken

Laten we eens kijken hoe we deze segmenten in Squeezely kunnen gebruiken. Op elk segment is er een optie om de waarden voor het segment te bewerken en om een doelgroep te maken. Deze doelgroepen kunnen net als elke andere doelgroep worden gebruikt en zijn beschikbaar voor advertenties, customer journey en website-personalisatie.

Customer Lifetime Value

Bekijk het tabblad Customer Lifetime Value om meer te weten te komen over de waarde van jouw klanten afzonderlijk. Dit zal meer vertellen over het gedrag van klanten in elk segment. Je leert de klantwaarde, het aantal aankopen, de gemiddelde orderwaarde en de levensduur van de klant.

Deze informatie geeft veel inzicht en aanwijzingen over hoe klanten naar een duurder segment overgebracht kunnen worden. Misschien moet er gefocust worden op het verhogen van de bestelwaarde van potentiële loyalisten, maar moet er aandacht geschonken worden aan het aantal aankopen voor de klanten die in slaap vallen. Check dit regelmatig en je zult snel merken wat werkt en wat er nog moet gebeuren voor verschillende segmenten.

Ervaar RFM voor jouw bedrijf

Onze RFM-app is momenteel alleen beschikbaar als add-on via ons verkoopteam.

Neem contact met ons op als je het wilt gebruiken om resultaten te verbeteren.

Bekijk ook deze Squeezely Blogs

Maximale controle over je klantinteracties
Een optimale zoekervaring met Squeezely Search
Level up met Custom Cases
Het centrale punt van al je klantdata
Starten met een CDP?
Een toekomst zonder cookies
Klaar voor de toekomst
Zo pak je dat aan
Verbeter campagneresultaten