Hoe ga je aan de slag

Starten met een CDP?

Starten met een Customer Data Platform (CDP) klinkt misschien als een grote opgave, maar dat hoeft het niet te zijn. Met de juiste voorbereiding zorg je voor een vliegende start en een soepel verloop van de implementatie. We horen je denken: wat houdt die voorbereiding dan in? En hoe ziet zo’n implementatieproces er überhaupt uit? Hele begrijpelijke vragen, waar we in dit blog antwoord op geven. Voor het gemak hebben we onze ervaringen, succesverhalen en beste tips voor je op een rijtje gezet.

Heb jij ideeën voor use cases die specifiek zijn voor jouw bedrijf?

Klik hier en doe onze Setup Scan.

Ons customer success team helpt je graag om deze cases in de praktijk te brengen.

Hoe ziet een CDP implementatieproces eruit?

Een CDP implementatieproces bestaat uit een aantal fases die elkaar één voor één opvolgen. In de volgende alinea’s leggen we uit hoe de fases eruitzien, hoe je je erop voorbereid en waar je tijdens de implementatie op moet letten. Zo kun jij in no time aan de slag.

Stap 1. Ontwikkel je personalisatiestrategie

Voordat we met de daadwerkelijke implementatie beginnen, nemen we altijd eerst de personalisatiestrategie onder de loep. Deze strategie vertelt ons namelijk wat we willen bereiken en daarmee ook welke data we nodig hebben. Bovendien helpt het om koers te houden. Zodra deze strategie op papier staat kunnen we echt van start.

Meer weten? Lees hier ons blog over de ontwikkeling van een personalisatiestrategie.

Stap 2. Vertaal je personalisatiestrategie naar use cases

De volgende stap is het vertalen van de personalisatiestrategie naar concrete use cases. Deze use cases zijn middelen of uitwerkingen om je doelstelling(en) te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan een abandoned cart journey (use case) om het conversieratio te verbeteren (doelstelling).

Als het goed is, kun je (bijna) elke use case ophangen aan een van de volgende pijlers:

Sommige use cases zijn heel concreet, zoals het stimuleren van nieuwsbriefinschrijvingen. Andere use cases blijven daarentegen een stuk abstracter. Denk bijvoorbeeld aan het herkennen van profielen op de site of het in kaart brengen van favoriete productcategorieën.

Heb je hulp nodig bij het uitwerken van je use cases? Of weet je niet waar je moet beginnen? Gebruik dan ons handige Succes Cases Framework. Dit framework bevat verschillende use cases per pijler, die je een-op-een kan kopiëren of als inspiratie kan gebruiken om je eigen use cases op te tuigen.

Stap 3. Bepaal de juiste implementatie optie voor dataverzameling

Zodra je personalisatiestrategie en use cases concreet zijn, nemen we de data infrastructuur van jouw platform en kanalen onder de loep. Deze structuur bepaalt namelijk hoe de datakanalen aan het CDP gekoppeld worden. In theorie zijn er drie opties die je kan gebruiken: een plug-in, smart tracking en custom tracking.

Optie 1: Gebruik een plug-in

Met een plug-in koppel je het e-commerce platform eenvoudig met het CDP. Hiermee wordt alle benodigde data uit jouw webshop automatisch gesynchroniseerd. Alleen de koppeling van je e-mail kanaal moet je handmatig activeren. Hier lees je met welke ESP’s Squeezely een plug en play koppeling heeft en hoe je deze eenvoudig toevoegt.

Squeezely biedt plugins voor meerdere platformen, waaronder Shopify, Magento 2 en Lightspeed. Maak je gebruik van een ander platform? Dan zijn smart tracking en custom tracking geschikte alternatieven.

Optie 2: Gebruik smart tracking

Wil of kan je geen plug-in gebruiken, maar beschik je wel over een enhanced ecommerce datalayer? Dan kun je starten met een CDP door smart tracking te activeren. Om te zorgen dat smart tracking optimaal functioneert heb je twee dingen nodig:

Optie 3: Gebruik custom tracking

Als je geen plug-in kan gebruiken en niet over een enhanced ecommerce datalayer beschikt, is custom tracking de oplossing voor jou. Ook hierbij geldt dat je een productfeed in XML formaat en een API call voor backend purchases nodig hebt.

De koppeling met je e-mail service provider (ESP)

Eerder in dit blog benoemden we al de handmatig te activeren koppeling tussen het CDP en een e-mail service provider (ESP). De meeste ESP’s zijn standaard voorzien van zo’n koppeling en zijn eenvoudig te activeren middels een API token.

Squeezely biedt koppelingen met Spotler, Copernica, CanopyDeploy, Mailjet, MailCampaigns, Webpower en Klaviyo.

Stap 4. Maak je team klaar

Heb je je personalisatiestrategie en de use cases uitgewerkt? Het IT landschap in kaart gebracht en bepaalt hoe je de kanalen koppelt? Dan zijn we aangekomen bij de laatste stap: het voorbereiden van je team op de implementatie. Welke kennis je in je team nodig hebt voor een succesvolle implementatie hangt af van het volgende:

Bedenk je dus voorafgaand aan de implementatie of jouw team over de juiste middelen beschikt om je plannen te realiseren.

Klaar voor de start? Doe de Setup Scan!

Ben je benieuwd hoe snel jij aan de slag kan met het CDP Squeezely? Met onze Setup Scan ontdek je direct of Squeezely geschikt is voor jouw (marketing) setup.

Bekijk ook deze Squeezely Blogs

Maximale controle over je klantinteracties
Een optimale zoekervaring met Squeezely Search
Level up met Custom Cases
Het centrale punt van al je klantdata
Een toekomst zonder cookies
Klaar voor de toekomst
Zo pak je dat aan
Verbeter campagneresultaten
Krijg nóg beter inzicht in je doelgroepen